راهنمای جامع درمان اسپوندیلیت انکیلوزان

درمان اسپوندیلیت انکیلوزان : اسپوندیلیت انکیلوزان یک نوع بیماری روماتیسمی مزمن است که عمدتا ستون مهره و مفاصل ساکروایلیاک را گرفتار می کند.

اسپوندیلیت به معنای التهاب ستون مهره است و انکیلوزان به این معنا است که استخوان ها تمایل دارند به یکدیگر جوش خورده و متصل شوند. اسپوندیلیت انکیلوزان موجب جوش خوردن مهره ها در ستون فقرات می شود. در ادامه روشهای درمان اسپوندیلیت انکیلوزان آورده می شود.

منشا بیماری اسپوندیلیت انکیلوزان التهاب لیگامان ها و رباط ها است. این التهاب موجب تحریک سلول های استخوان ساز شده و در داخل لیگامان ها استخوان ساخته شده و بعد از مدتی لیگامان ها تبدیل به استخوان می شوند.

به تدریج این استخوان ها بزرگتر شده و در درون رباط ها همچون یک پل بین مهره های مجاور اتصال برقرار کرده و مهره ها را بهم وصل می کنند. بعد از مدتی مهره های ستون مهره به هم متصل شده و حرکت بین آنها از بین می رود.

درمان اسپوندیلیت انکیلوزان

بیماری اسپوندیلیت انکیلوزان معمولا در سنین ۱۵ تا ۳۵ سالگی شروع شده و در مردان ۳ تا ۵ برابر شایعتر از زنان است. شیوع اسپوندیلیت انکیلوزان حدود یک نفر از هر هزاز نفر است.

علائم اسپوندیلیت انکیلوزان

یکی از اولین نشانه های بیماری AS حساسیت به لمس در ناحیه پشت لگن است.

نشانه اولیه دیگر درد در پایین کمر است که تا باسن و ران ها ادامه دارد. این درد ممکن است کم یا زیاد باشد و گاهی شدت یابد و گاهی از بین بروند.

خشکی و گرفتگی کمر معمولا در صبح بسیار بیشتر است و با حرکت کردن بیمار بهبود می یابد.

با پیشروی بیماری ، سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری شروع به استخوان سازی می کند.

هنگام حرکت دادن و خم کردن کمر درد شدت می یابد و چون بدن می داند که حرکت دادن مفصل موجب درد می شود با تشکیل استخوان های جدید سعی در محدود کردن حرکت مفاصل دارد.

با استخوان سازی بدن ، بافت های استخوانی بین مهره ها شروع به شکل گیری می کنند و در نهایت مهره ها به هم جوش می خورند و در این حالت احتمال شکستگی کمر نیز زیاد است.

مطلب مرتبط:  آبسه پستان و روشهای درمان آبسه پستانی

علاوه بر این تشکیل بافت استخوانی لیگامنت ها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و همچنین باعث تنگی کانال نخاعی می شود که این حالت نیز منجر به مشکلات اعصاب نخاعی مانند ضعف حرکتی می شود.

محدودیت حرکتی در ناحیه کمر

درد هنگام حرکت دادن کمر و خم شدن یا نشستن

با پیشرفت بیماری ، کمر بیمار خمیده می شود و بیمار هنگام تلاش برای صاف کردن کمر خود احساس ناراحتی می کند.

درد در میانه کمر و احساس خشکی کمر و محدودیت حرکتی در قفسه سینه و درد هنگام تنفس

احساس درد در پاها و همچنین ضعف ، بی حسی و گزگز و بی اختیاری در دفع

التهاب دیسک های بین مهره ای که علامتی شایع است و ناشی از سخت شدن و ضخیم شدن بافت بیرونی دیسک است. التهاب دیسک منجر به حرکات غیر عادی دیسک و درد می شود.

تغییر شکل ستون فقرات به صورت گودی کمر و قوز کمر

علل اسپوندیلیت انکیلوزان

دانشمندان معتقدند که علت اصلی بیماری، ژنتیکی است و برخی عوامل محیطی بر آن تاثیر گذارند.

اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند دارای ژنی به نام HLA_B27 هستند.

۹۵ درصد از بیماران سفید پوست و ۵۰ درصد از بیماران سیاه پوست مبتلا به AS ، دارای این ژن هستند و میزان ابتلا به این بیماری در میان افرادی که این ژن را ندارند کمتر است.

تشخیص اسپوندیلیت انکیلوزان

انجام معاینه فیزیکی کامل از جمله معاینه ستون فقرات و قفسه سینه

عکسبرداری رادیولوژی یا دیگر عکسبرداری های تشخیصی برای مشاهده وضعیت استخوان ها و مفاصل

آزمایش خون برای تشخیص وجود التهاب و ابتلا به انواع آرتروز

روش های درمان اسپوندیلیت انکیلوزان

روش های درمان اسپوندیلیت انکیلوزان که در مورد این بیماری به کار گرفته می شود با هدف بهبود علائم بیمار و پیشگیری یا کنترل تغییر شکل ستون فقرات انجام می شود.

در موارد بسیار نادری به انجام جراحی نیاز است و روش های درمان غیر جراحی گوناگونی برای بیماری در دسترس هستند.

ورزش : یکی از بهترین راه ها برای تسکین طولانی مدت درد است به خصوص در صورتی که شخص همزمان با انجام ورزش از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی ( که پزشک تجویز کرده) استفاده کند.

مطلب مرتبط:  آیا سرطان خون درمان دارد ؟ درمان سرطان خون در طب سنتی و پزشکی جدید

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ناپروکسن و ایندومتاسین. این دارو ا درد و التهاب و خشکی و بی حرکتی مفصل را بهبود می دهند. از عوارض این دارو ها خونریزی معده است.

در صورتی که داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی برای بیمار موثر نباشد پزشک داروهای بلوک کنندهTNF (یا ضد عامل نکروز دهنده تومور) را تجویز می کند. این داروها از طریق تزریق زیر پوستی یا داخل رگ به بیمار داده می شوند.عوارض جانبی این داروها فعال شدن بیماری سل نهفته یا خاموش در بدن و برخی اختلالات عصبی می باشد.

فیزیوتراپی : یک دوره توانبخشی که به خوبی طراحی شده باشد می تواند در تسکین درد و التهاب اثر زیادی داشته باشد، دامنه حرکتی و قدرت ماهیچه های بیمار را بالا ببرد و کمک کند کارهای روزانه اش را با راحتی و توانایی بیشتر انجام دهد.

فیزیوتراپی در کنترل درد و پیشگیری از بدفرم شدن ستون فقرات موثر است.

کمر بند طبی : نوع ویژه ای از بریس یا کمر بند طبی با نام TLSO که مانند یک کت می باشد به بیمار تجویز می شود که به منظور ثابت نگه داشتن قسمت میانی ستون فقرات است.

گردنبند طبی : یک بریس مخصوص گردنی به نام HALO برای شکستگی های ستون فقرات ناشی از AS در ناحیه گردن استفاده می شود و علاوه بر بی حرکت نگه داشتن ،کشش ستون فقرات هم اعمال می کند.

تزریق کورتیکواستروئید : کورتیکواستروئیدها داروهای ضد التهاب قوی هستند که می توان به صورت قرص خوراکی یا تزریق مستقیم به محل مورد استفاده قرار داد. در صورتی که مفاصل خاصی شدیدا ملتهب هستند، این دارو مستقیما به مفصل یا مهره تزریق می شود.

جراحی : اکثر موارد ابتلا به AS نیازی به انجام جراحی ندارند. در مواردی که مفصل شدیدا آسیب دیده باشد ممکن است برای تسکین درد و بازیابی حرکت مفصل نیاز به جراحی تعویض مفصل باشد.

درمان اسپوندیلیت انکیلوزان

اگر مطلب فوق به‌درد‌بخور است، با بقیه به اشتراک بگذارید تا از آن استفاده کنند:

مطالب مرتبط

Subscribe
اطلاع رسانی برای :
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها