بیماری سارکوئیدوز چیست؟روشهای درمان سارکوئیدوز با طب سنتی و طب جدید
درمان سارکوئیدوز با طب سنتی : بیماری سارکوئیدوز چیست ؟ در سارکوئیدوز التهاب در گرههای لنفاوی، ریهها، کبد، چشمها، پوست و دیگر بافتها رخ میدهد.
واژه سارکوئیدوز به معنای ناهنجاری گوشت مانند است. در بیماری سارکوئیدوز توده کوچکی از بافت غیرطبیعی گرانولوما در اندامهای خاص بدن شکل می گیرد. گرانولوماها، خوشههایی از سلول های ایمنی هستند. با ما همراه باشید تا به بررسی روشهای درمان سارکوئیدوز با طب سنتی بپردازیم.
گرانولوماها می توانند با اتصال به هم و ایجاد ندولهای بزرگتر در عملکرد طبیعی بدن مثل تنفس تداخل ایجاد کنند.
بیماری سارکوئیدوز اغلب ریه را گرفتار می کند اما می تواند پوست، چشم ها، بینی، عضلات قلب، کبد، طحال، روده، کلیه، بیضه ها، اعصاب، غدد لنفاوی، مفاصل و مغز را نیز درگیر کند.
گرانولوم های ایجاد شده در ریه می توانند باعث ایجاد تنگی در راههای هوایی،بزرگی غدد لنفاوی سینه، التهاب و اسکار (فیبروز) در نسج ریه شوند.
به طور کلی پاسخ موضعی دستگاه ایمنی و تشکیل گرانولوم، عامل تخریب بافتی در بیماری سارکوئیدوز است.
این عارضه به اشکال متفاوتی ظاهر میشود. گاهی اوقات تنها در یک قسمت از بدن علائمی ایجاد میکند و گاهی اوقات به طور همزمان در چندین قسمت از بدن علائمی ایجاد می کند.
علائم سارکوئیدوز
سرفه، تنگی نفس و درد قفسه سینه. بیماران مبتلا ممکن است علائم عموم مانند خستگی، ضعف، تب و کاهش وزن را تجربه کنند.
ضایعات پوستی در شکلهای مختلف می تواند در صورت، گردن، بازوها، ران ها یا تنه ایجاد شود. این ضایعات می توانند بی علامت یا با راشهای بدون درد تا اسکار عمقی متنوع باشند.
درگیری چشمها میتواند باعث التهاب در ساختارهای مختلف چشم، شامل عنبیه، شبکیه یا قرنیه شود. گلوکوم (آب سیاه)، کاتاراکت (آب مروارید) و کوری از عوارض دیر رس بیماری در افراد درمان نشده است.
بیماری سارکوئیدوز می تواند منجر به اختلال در متابولیسم کلسیم شود که اگر درمان نشود به ندرت ممکن است باعث نارسایی کلیه شود. همچنین ابعاد ندولهای کوچک (گرانولوم) در کلیه ممکن است منجر به اختلال عملکرد آن شود.
ندولها ممکن است در قلب ایجاد شوند که این امر می تواند منجر به اختلال در سیستم هدایت الکتریکی و در نتیجه بروز ریتم غیر طبیعی در قلب و حتی مرگ شود.
آسیب و اسکار در ریه و عروق خون ریه با ایجاد افزایش فشار خون شریان ریوی به ندرت ممکن است منجر به اختلال در پمپاژ خون توسط قلب از طریق ریه شود. این شرایط می تواند منجر به نارسایی در عملکرد بطن راست شود.
درگیری عصبی. در مراحل آخر بیماری، التهاب پرده های پوشاننده قاعده مغز یا مننژیت می تواند باعث اختلال عملکرد برخی ساختارهای مغز مثل غده هیپوفیز یا ضعف عصب صورتی شود.
بیماری سارکوئیدوز ممکن است با درگیر کردن اعصاب بازو یا ساق باعث ضعف عضلانی، بی حسی، گزگز و درد در اندام ها شود. درد ، قرمزی و تورم مچ پا ها همراه تب از موارد بروز حاد بیماری است.
۱۰ تا ۱۵ درصد افراد مبتلا دچار درگیری عضلانی اسکلتی می شوند که منجر به درد و تورم مفاصل، تغییر در ساختمان استخوان یا درد و ناراحتی عضلانی می شود.
بیماری سارکوئیدوز می تواند سیستم تناسلی مرد به ویژه بیضه ها را درگیر کند که ممکن است باعث ناباروری شود.
بزرگی غدد لنفاوی به ویژه در قفسه سینه به طور شایع ایجاد می شود. کبد و طحال می توانند درگیر شود که در درگیری طحال ممکن است کم خونی و یا سایر اختلالات خونی ایجاد شود.
علل سارکوئیدوز
علت بروز بیماری سارکوئیدوز شناخته شده نیست.
ایجاد بیماری در افراد مستعد از نظر ژنتیکی و تماس با برخی عوامل محیطی خاص
بسیاری از ارگانیسم ها، شامل ویروس ها و باکتریها، عامل احتمالی این اختلال معرفی شده اند.
مواد شیمیایی غیر عفونی در محیط، شامل برلیوم، آلومینیوم، و زیرکونیم می توانند منجر به بیماری ریوی با ویژگیهای مشابه با سارکوئیدوز شوند.
در ۷۰ تا ۹۰ درصد موارد، سارکوئیدوز خود به خود بهبود می یابد و پیشرفت نمی کند.
در ۱۰ تا ۳۰ درصد بیماران، سارکوئیدوز ممکن است طی چندین سال پیشرفت کند، مزمن شود و ارگانهای زیادی را مبتلا کند.
در کل میزان مرگ و میر ناشی از بیماری سارکوئیدوز کمتر از ۵ درصد است. اگر چه مرگ عمدتاً در نتیجه پیشرفت آسیب های ریوی و به دنبال آن نارسایی قلب راست یا خونریزی از ریه است، اما ممکن است ناشی از درگیری مستقیم قلبی ناشی از سارکوئیدوز نیز ایجاد شود.
درمان سارکوئیدوز
به علت ناشناخته بودن علل بیماری سارکوئیدوز درمان اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد. برخی درمانها در مهار علائم بیماری موثر هستند.
اگر بیماری سارکوئیدوز خفیف باشد پزشک احتمالا دارویی را تجویز نخواهد کرد و با یک رژیم غذایی به روند بهبود بیماری کمک می کند.
اگر بیماری پیشرفته تر باشد از داروهایی به نام کورتیکواستروئیدها استفاده خواهد کرد. استفاده از گلوکوکورتیکوئیدها (کورتون) در درمان بیماری سارکوئیدوز بسیار موفقیت آمیز است و در واقع این داروها تنها فراوردههایی هستند که اثر بخشی خوبی دارند.
در مورد ضایعات موضعی مثلاً در چشم میتوان دارو را به صورت موضعی مانند قطره به کار برد اما معمولاً درمان به صورت خوراکی تجویز میشود.
مصرف کورتون با اندازههای تجویز شده معمولاً بی خطر است. اما اگر دارو در اندازه زیاد و به مدت طولانی مصرف شود ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند.
اگر مصرف استروئید قطع شود احتمال برگشت بیماری زیاد است و ممکن است ضایعات التهابی بیشتری را ایجاد کند و به همین دلیل ادامه درمان تا ۱۲ ماه یا بیشتر ضروری است.
سایر درمانها که ممکن است برای بیمارانی توصیه شود که یا نمی توانند گلوکوکورتیکوئید را تحمل کنند یا به درمان با گلوکوکورتیکوئید پاسخ نمی دهند یا می خواهند از عوارض گلوکوکورتیکوئید اجتناب کنند یا آن را به حداقل برسانند عبارتند از متوتروکسات، آزاتیوپورین، لفلونوماید و سیکلو فسفاماید در همراهی با گلوکوکورتیکوئید، کلروکین، کلشی سین
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی شامل ایبوپروفن (استفاده از این داروها برای درمان عوارض ریوی سارکوئیدوز توصیه نشده است.)، آنتا گونیست فاکتور نکروز تومور و ضربان سازهای قلبی یا دفیبریلاتورهای داخل قلبی ممکن است در بیماران با عوارض قلبی سارکوئیدوز مورد استفاده قرار گیرند.
برای کاهش استرس می توانید از ویتامین های گروه B استفاده کنید.
درمان سارکوئیدوز با طب سنتی (درمان گیاهی سارکوئیدوز)
به منظور کمک به درمان سارکوئیدوز با طب سنتی روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب مصرف کنید و ۶ تا ۸ ساعت در شبانه روز بخوابید.
مرتب ورزش کنید و وزن خود را متعادل نگه دارید.
مصرف زنجبیل و رزماری در درمان سارکوئیدوز با طب سنتی مفید است.
ماساژ با روغن های تسکین دهنده که کمی گرم شده باشند مثل روغن روزماری، کاج و یا اکالیپتوس نیز برای کمک به درمان سارکوئیدوز با طب سنتی توصیه می شود.
به منظور درمان گیاهی سارکوئیدوز زردچوبه را به رژیم غذایی خود بیفزایید. زردچوبه می تواند به کاهش التهاب کمک کند. اما ممکن است خطر خونریزی را افزایش داده و با دیگر داروها تداخل ایجاد کند. قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
گیاه پنجه گربه می تواند به کاهش التهاب و درمان گیاهی سارکوئیدوز کمک کند. افراد مبتلا به لوسمی و بیماری های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس نباید از این گیاه استفاده کنند.
غذاهای حاوی آنتی اکسیدان از جمله میوه هایی نظیر زغال اخته و گیلاس، سبزیجات، کدو، فلفل و گوجه فرنگی بخورید تا به درمان گیاهی سارکوئیدوز کمک شود.
جهت درمان گیاهی سارکوئیدوز غذاهای غنی از منیزیم و کم کلسیم، مانند جو، سبوس، ذرت، چاودار، سویا، برنج قهوه ای، آوکادو، موز و سیب زمینی مصرف کنید.
از مصرف غذاهای تصفیه شده، مانند نان سفید، پاستا و شکر اجتناب کنید.
خوردن گوشت قرمز کمتر و گوشت بدون چربی بیشتر، ماهی های آب سرد، توفو،سویا یا لوبیا برای به دست آوردن پروتئین توصیه می شود.
از روغن های سالم مانند روغن زیتون یا روغن های گیاهی استفاده کنید.
بابونه به درمان گیاهی سارکوئیدوز کمک می کند.
برای درمان سارکوئیدوز با طب سنتی گیاه ختم ذهبی مصرف کنید. خانم های باردار نباید این گیاه را مصرف کنند.
آلوئه ورا در درمان گیاهی سارکوئیدوز کاربرد دارد.
گل راعی به درمان سارکوئیدوز با طب سنتی کمک می کند.
شیرین بیان در درمان سارکوئیدوز با طب سنتی کاربرد دارد.
توجه : گیاهان فوق را زیر نظر پزشک متخصص و با تجربه طب سنتی مصرف کنید و از خود درمانی پرهیز نمایید.