خواص دارویی سیر ؛ ۱۱ فایده اثبات شده سیر برای سلامتی

خواص دارویی سیر :

«باشد که خوراک‌تان، دوایتان باشد و دوایتان خوراکتان» این جمله‌ معروف بقراط طبیب یونان باستان است که اغلب به عنوان پدر طب غربی از وی یاد می‌شود. در واقع او معمولاً برای درمان بیماری‌های مختلف سیر تجویز می‌کرد. حالا علم نوین نیز بر بسیاری از  خواص درمانی سیر و تأثیرات مفید آن بر سلامتی صحه گذاشته است. در ادامه این مطلب ۱۱ نمونه از خواص دارویی سیر برای سلامتی که در مطالعات تحقیقاتی روی انسان‌ها اثبات شده است را به شما معرفی می‌کنیم. تا انتها با ما همراه باشید:

خواص درمانی سیر، روغن سیر،  مصرف مکمل سیر  ، عمده ترین خواص سیر ، خواص درمانی سیر خام ، خواص و فواید سیر ، فواید مصرف سیر

خواص دارویی سیر

سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین است که خواص دارویی مؤثری دارد

سیر، گیاهی از خانواده آلیوم (پیاز) است که ارتباط نزدیکی با پیاز، موسیر و تره دارد. سیر در بسیاری مناطق دنیا کشت می‌شود و به خاطر بوی تند و طعم لذیذش یکی از ترکیبات شناخته شده در پخت و پز به شمار می‌رود. با اینهمه، در تمام طول تاریخ باستان، بیشتر به خاطر سلامتی و خواص درمانی سیر خام آن را مصرف می‌کردند. اسناد مکتوبی دال بر استفاده از سیر در تمدن‌های بزرگ از جمله مصریان، بابلیان، یونایی‌ها، رومی‌ها و چینی‌ها بدست آمده است.

کل قسمت سر را پیاز سیر و هر بخش آن را یک حبه می‌نامند. در یک پیاز سیر حدود ۱۰ تا ۱۲ حبه سیر وجود دارد. حال می‌دانیم بیشتر تأثیرات سیر در سلامت حاصل یکی از ترکیبات سولفوری آن است که با خرد کردن، له کردن و یا جویدن حبه سیر فعال می‌شود. این ترکیب با نام آلیسین شناخته می‌شود که بوی متفاوت سیر نیز ناشی از همین ماده است. آلیسین با ورود به مجرای گوارش در کل بدن پخش می‌شود و تأثیرات بیولوژیکی خود را اعمال می‌کند.

سیر  بسیار مغذی است ولی میزان کالری بسیار کمی دارد

صرفنظر از میزان کالری، سیر فوق‌العاده مغذی است. هر ۲۸ گرم سیر این مواد مغذی را در خود دارد:

منگنز ۲۳ درصد RDA، ویتامین ب ۶ : ۱۷ درصد RDA، ویتامین سی: ۱۵ درصد RDA، سلنیوم: ۶ درصد RDA، فیبر: ۰/۶ درصد RDA، مقادیر مناسبی از کلسیم، مس، پتاسیم، فسفر، آهن و ویتامین ب ۱

سیر هم‌چنین حاوی مقادیر ناچیزی از دیگر مواد مغذی است که در واقع این مقادیر ناچیز تقریباً همان میزان مورد نیاز بدن است. این گیاه ۴۲ کالری را در خود جای داده است که از این مقدار ۸/۱ گرم پروتئین و ۹ گرم کربوهیدرات است.

سیر می‌تواند با بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی معمولی مبارزه کند

خواص دارویی سیر

یکی دیگر از خواص درمانی سیر مبارزه با بیماری‌ها است. مصرف مکمل سیر به عنوان عامل تقویت‌کننده عملکرد سیستم ایمنی بدن شناخته شده است. در یک مطالعه گسترده طی ۱۵ هفته‌ مشخص شد که مصرف روزانه مکمل سیر دفعات ابتلا به سرماخوردگی را ۶۳ درصد در مقایسه با مصرف دارو کاهش می‌دهد. میانگین طول مدت علائم سرماخوردگی نیز تا ۷۰ درصد با کاهش همراه بود؛ یعنی از ۵ روز در گروه دارو به تنها ۵/۱ روز در گروه سیر کاهش یافت.

مطالعه دیگری که روی خواص عصاره سیر انجام شد، نشان داد که دوز بالای مصرف عصاره سیر (به میزان ۵۶/۲ گرم در روز) می‌تواند طول مدت سرماخوردگی یا آنفولانزا را تا ۶۱ درصد (۵ روز) کاهش دهد. اگر جزء کسانی هستید که زیاد سرما می‌خورید، گنجاندن سیر در برنامه غذایی می‌تواند برای‌تان بسیار مفید باشد.

مطلب مرتبط:  فواید جوشانده پوست پیاز در درمان این بیماری‌ها که تا به حال نمی‌دانستید

ترکیبات فعال موجود در سیر می‌تواند فشار خون را کاهش دهد

بیماری‌های قلبی عروقی مانند حملات قلبی و سکته بیشترین آمار مرگ و میر را در دنیا دارند. فشارخون بالا (پرفشاری خون) یکی از مهمترین عوامل ابتلا به این‌گونه بیماری‌ها محسوب می‌شود. مطالعات انسانی ثابت نموده است که مکمل سیر تأثیر چشمگیری در کاهش فشار خون مبتلایان به فشارخون بالا دارد.

براساس نتایج حاصل از یک بررسی،  عصاره سیر کهنه با دوز مصرف ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم دقیقاً به اندازه یک دوره مصرف ۲۴ هفته‌ای داروی اتانول در کاهش فشار خون مؤثر بوده است. دوز مصرف این مکمل برای رسیدن به نتایج مطلوب باید نسبتاً بالا باشد. مقدار آلیسین مورد نیاز بدن معادل حدود ۴ حبه سیر در روز است.

سیر باعث بهبود میزان کلسترول و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی می‌شود

از عمده‌ترین خواص سیر کاهش میزان کلسترول کل و کلسترول LDL است. به نظر می‌رسد مصرف مکمل سیر در افراد دارای کلسترول بالا باعث می‌شود کلسترول کل و کلسترول LDL در حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش بیاید. بررسی بیشتر روی کلسترول LDL (چربی بد) و HDL (چربی خوب) نشان می‌دهدکه سیر به نظر می‌تواند میزان LDL را کاهش دهد ولی تأثیر قابل اتکایی روی میزان HDL ندارد. تری گلیسیرید یکی دیگر از عوامل شناخته شده افزایش‌ خطر ابتلا به بیماری قلبی است که به نظر نمی‌رسد سیر بتواند میزان آن را پایین بیاورد.

سیر حاوی آنتی اکسیدان‌هایی است که به پیشگیری از بیماری آلزایمر و زوال عقل کمک می‌کند

آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد در روند پیری نقش دارد. سیر دارای آنتی اکسیدان‌هایی است که از مکانیسم‌های حفاظت‌کننده بدن در مقابل آسیب اکسیداتیو حمایت می‌کنند. نتایج تحقیقات متعدد روی فواید مصرف سیر نشان داده است که دوز بالای مصرف مکمل‌های سیر به افزایش آنزیم‌های آنتی اکسیدان در افراد و هم‌چنین کاهش چشمگیر استرس اکسیداتیو در مبتلایان به فشار خون بالا کمک می‌کند.

این نوع اثرات توأم مکمل‌های سیر بر کاهش کلسترول و فشار خون و هم‌چنین خواص آنتی اکسیدانی آن‌ها می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌های شایع مغز مانند آلزایمر و زوال عقل مؤثر باشد.

سیر می‌تواند به افزایش طول عمر کمک کند

اثبات اثرات و فواید مصرف سیر بر طول عمر انسان اساساً کاری غیرممکن است، ولی با توجه به اثرات مفید آن بر عوامل مهم افزایش‌دهنده خطر مانند فشار خون مشخص شده است که سیر می‌تواند به افزاش طول عمر کمک کند. با توجه به اینکه بیماری‌‌های عفونی علل شایع مرگ و میر به خصوص در افراد سالخوره و افراد دارای نقص سیستم‌ ایمنی را تشکیل می‌دهند، نقش سیر در مبارزه با بیماری‌های عفونی نیز یک عامل مهم و از عمده‌ترین خواص سیر محسوب می‌شود.

عملکرد ورزشی را می‌توان با مصرف مکمل سیر تقویت کرد

سیر یکی از ابتدایی‌ترین مواد تقویت‌کننده عملکرد فیزیکی به شمار رفته است. در تمدن‌های باستانی، از سیر به روش سنتی برای کاهش خستگی و تقویت بنیه کاری کارگران استفاده می‌کردند. از همه مهم‌تر، در عصر یونان باستان، سیر میان ورزشکاران المپیک توزیع می‌شده است. مطالعات انجام شده روی جوندگان از نقش سیر در بهبود عمکلرد ورزشی حکایت می‌کند، ولی در بعد انسانی، مطالعات بسیار معدودی در این زمینه انجام شده است.

تحقیقات نشان داد بیماران قلبی که به مدت ۶ هفته از روغن سیر استفاده کرده بودند، کاهش ۱۲ درصدی اوج ضربان قلب و بهبود توانایی ورزشی را تجربه کردند. اما در مطالعه‌ای که روی ۹ دوچرخه‌سوار شرکت‌کننده در مسابقه صورت گرفت، مصرف روغن سیر تأثیری در عملکرد آن‌ها ایجاد نکرد. براساس نتایج سایر تحقیقات، خستگی ناشی از ورزش را می‌توان با مصرف سیر کاهش داد.

مطلب مرتبط:  9 مورد از خواص درمانی سبزی شوید که در درمان این بیماری‌ها شگفت‌انگیز است

خوردن سیر می‌تواند به سم‌زدایی بدن از فلزات سنگین کمک کند

در دوزهای بالا، نقش ترکیبات سولفوری موجود در سیر جهت محافظت از آسیب ناشی از مسمومیت‌زایی فلزات سنگین به اندام‌های بدن به اثبات رسیده است. براساس نتایج مطالعه‌ای که به مدت ۴ هفته روی کارکنان کارخانه باتری خودرو که مدت زیادی در معرض سرب قرار گرفته بودند انجام شد، مشخص گردید سیر میزان سرب موجود در خون را تا ۱۹ درصد کاهش داده است. علاوه بر این، در این مطالعه بسیاری از علائم بالینی مسمومیت‌ از قبیل سردرد و فشار خون کاهش یافته بود. حتی مصرف روزانه سه حبه سیر عمکلرد بهتری در کاهش علائم نسبت به داروی دی-پنیسیلامین داشت.

سیر می‌تواند سلامت استخوان‌ها را بهبود ببخشد

تاکنون در هیچ آزمایش انسانی، خواص و فواید سیر در تحلیل استخوان مورد ارزیابی قرار نگرفته است. با این حال، مطالعات انجام شده روی جوندگان حاکی از آن است که سیر با افزایش هورمون استروژن در زنان می‌تواند تحلیل استخوانی را به حداقل برساند.

نتایج بدست آمده از یک تحقیق انجام‌شده روی زنان یائسه حاکی از آن است که مصرف روزانه عصاره سیر خشک شده (معادل با ۲ گرم سیر خام) کمبود استروژن را به میزان زیادی کاهش می‌دهد. براساس این تحقیق، سیر می‌تواند اثرات مفیدی بر سلامت استخوان زنان داشته باشد. اثرات مفید مواد غذایی مانند سیر و پیاز بر بیماری التهاب مفاصل نیز در تحقیقات متعدد به اثبات رسیده است.

گنجاندن سیر در برنامه غذایی‌تان آسان است و طعم بسیار لذیذی دارد

این مورد آخری ربطی به خواص و فواید سیر برای سلامت بدن ندارد ولی باز هم حائز اهمیت است. در واقع، سیر به قدری ساده و لذیذ است که می‌توانید آن را در برنامه غذایی خود بگنجانید. سیر، مکمل خوبی برای بیشتر غذاهای خوش طعم به خصوص انواع سوپ‌ و سس‌ به شمار می‌رود. مزه تند سیر نیز می‌تواند طعم خوبی به غذاهای بی‌مزه بدهد. سیر به شکل‌های مختلفی مانند حبه کامل، خمیر نرم، پودر و مکمل‌هایی مانند عصاره و روغن سیر عرضه می‌شود. برای دریافت اثرات درمانی سیر باید حداقل یک حبه از آن را همراه با وعده‌های غذایی دو تا سه بار در روز مصرف کنید.

با اینهمه، علاوه بر خواص درمانی سیر باید توجه داشته باشید سیر  مضراتی از قبیل بوی بد دهان نیز دارد. در برخی از افراد هم حساسیت به سیر مشاهده می‌شود. در صورت ابتلا به اختلال خونریزی یا مصرف داروهای رقیق‌کننده خون، قبل از افزایش مصرف سیر با پزشک مشورت کنید.

ترکیب فعال آلیسین تنها با خرد کردن یا دو نیم کردن سیر خام شکل می‌گیرد. اگر آن را قبل از خرد کردن بپزید، تمام خواص درمانی سیر خام را نخواهد داشت. بنابراین، بهترین روش استفاده از خواص دارویی سیر این است که آن را به صورت خام، خرد شده یا برش داده مصرف کنید و قبل از افزودن به غذا هم باید مدتی آن را بیرون بگذارید

سخن پایانی

اعتقاد به خواص دارویی سیر به چند هزار سال می‌رسد. اکنون باید به کمک علم آن را تأیید کنیم.

خواص دارویی سیر

ترجمه شده در سایت خلایق
منبع:

healthline.com

خواص درمانی سیر، روغن سیر،  مصرف مکمل سیر  ، عمده ترین خواص سیر ، خواص درمانی سیر خام ، خواص و فواید سیر ، فواید مصرف سیر

اگر مطلب فوق به‌درد‌بخور است، با بقیه به اشتراک بگذارید تا از آن استفاده کنند:

مطالب مرتبط

Subscribe
اطلاع رسانی برای :
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها