بیماری کم خونی و چند راهکار ساده برای درمان آن

بیماری کم خونی و راه های درمان آن

بیماری کم خونی اختلال خونی شایعی است که با سطح هموگلوبین خون ارتباط دارد.

مهم است با نقش دقیق هموگلوبین خون آشنا شویم تا کاملا بتوانیم این شرایط را درک کنیم. خونی که در بدن ما در حال گردش است حاوی گلبول های قرمز خون است. این گلبول های قرمز خون حاوی مولکول های هموگلوبین است که با اکسیژن ترکیب می شود تا به اندام ها و بافت های مختلف بدن منتقل شوند. اگرمقدار هموگلوبین خون در گلبول های قرمز خون به اندازه کافی نباشد نمی توانند مقدار کافی اکسیژن را به باقی قسمت های بدن برسانند.

بیماری کم خونی

وقتی بدن دچار فقر اکسیژن مورد نیاز خود شود بی حال می شوید و سطح انرژی تان کاهش می یابد. چند نوع بیماری کم خونی وجود دارد که نوع آن به علت ریشه ای مشکل بستگی دارد پس لازم است تا اقدامات تشخیصی کاملی انجام شود. بیماری کم خونی می تواند بیماری های موجود را تشدید کند یا ریسک ابتلا به بیماری های مختلف را افزایش دهد. بیماری کم خونی عموما قابل درمان است و می توان از طریق خوردن غذاهای مفید برای کم خونی از بروز آن پیشگیری کرد.

علایم بیماری کم خونی

اکثر افرادی که نشانه هایی از بیماری کم خونی دارند این نشانه ها را به خستگی عادی روزمره نسبت می دهند و فکر می کنند چیز مهمی نیست.

وقتی این نقص شدیدتر می شود فرد احساس کمبود انرژی و سرگیجه و لختی می کند و قدرت تمرکزش نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. با پیشرفت بیشتر این شرایط بدن مجبور می شود تا فعالیت قلب را افزاایش دهد تا بدینوسیله اکسیژن مورد نیاز بدن تامین گردد. این کار باعث ایجاد تپش قلب و بروز نشانه های خفیفی از حمله قلبی و سستی پاها می شود.

افراد مبتلا به بیماری کم خونی ممکن است به تنگی نفس – نقص غیر طبیعی در تنفس- نیز دچار شوند. گاهی اوقات نشانه های واضحی از علایم بیماری کم خونی مانند زردی، تغییر شکل استخوان ها یا ایجاد زخم در پاها بروز می کند. علایم بیماری کم خونی درزنان بیشتر از مردان مشاهده شده است.

افرادی که بدون تقلا کردن خسته و رنگ  پریده می شوند، دچار تنگی نفس می شوند، ریزش موی زیادی دارند یا مشکلات قلبی شان افزایش پیدا می کند یا به مشکلات قلبی دچار می شوند باید به پزشک مراجعه کنند تا متوجه شوند آیا دچار بیماری کم خونی هستند یا خیر.

لطفا توجه داشته باشید که در بیماری کم خونی مزمن که مدت زیادی طول می کشد گاهی اوقات بدن خود را با سطوح پایین خون مطابقت می دهد که در این مورد افراد تغییری را در بدن خود احساس نمی کنند. علایم بیماری کم خونی نه تنها به این موارد محدود نمی شود بلکه لازم است تا این علایم با دقت بیشتری بررسی شوند. علایم بیماری کم خونی می تواند شامل موارد زیرباشد:

  • درد قفسه سینه
  • سرگیجه خصوصا وقتی می ایستید یا در طی انجام فعالیت های فیزیکی
  • بی حالی یا خستگی
  • بروز اشکال در تمرکز
  • سردردهای منظم

سایر فرم های بیماری کم خونی نیز علایم مختلفی دارند مانند:

  • یبوست
  • اشکال در توجه به مطالب
  • احساس مور مور شدن خصوصا در اندام انتهایی

بروز اختلالات عصبی در کودکان می تواند به بیماری کم خونیمزمن ختم شود. کودکان مبتلا به بیماری کم خونی اغلب عملکرد علمی ضعیفی دارند و نمی توانند حتی برای مدت کوتاهی تمرکز کنند.

در موارد نادر فرد ممکن است دچار تورم پاها، سوزش در سر دل، تعریق غیر عادی، استفراغ و گاهی اوقات خون در مدفوع شود. این علایم بیشتر در زنان شایع است تا مردان.

بیماری کم خونی شدید می تواند ضربان قلب را سریع کند که به گردش خون بیش از حد، صدای وز وز یا حتی بزرگ شدن قلب منجر می شود. پیکا عبارت است از مصرف مواد غیر طبیعی مانند مو، علف، کاغذ، گچ و تکه هایی از نقاشی دیواری. این شرایط در کودکان بسیار شایع است و می تواند نشانه کمبود آهن باشد اگرچه گفته می شود در افرادی که  دارای مقدار منظمی از هموگلوبین خون هستند نیز مشاهده می شود.

مطلب مرتبط:  پیشگیری و درمان کم خونی فانکونی

عوامل ایجاد کم خونی

بخش های بسیار متفاوتی از بدن گلبول های قرمز خون را می سازند اما بخش اعظم این کار توسط مغز استخوان انجام می شود که بافت نرمی در حفره استخوان های بزرگ است.

گلبول های قرمز سالم بین نود  تا صدو بیست روز دوام دارند و پس از آن بصورت مواد زاید از بدن دفع می شوند و این در حالیست که مغز استخوان گلبول های قرمز دیگری را تولید می کند تا جایگزین آنها شود. هموگلوبین پروتئینی است که اکسیژن را در گلبول های قرمز خون حمل می کند و آن را به بخش های مختلف بدن می برد و همین اکسیژن باعث ایجاد رنگ قرمز در آنها می شود.

افراد مبتلا به بیماری کم خونیدارای هموگلوبین خون کمتری هستند و چهره رنگ پریده آنها نشاندهنده این مشکل است. بیماری کم خونی همچنین بخاطر یک یا چند دلیل زیر ایجاد می شود:

  • رژیم غذایی نامناسب خصوصا در دوران بارداری
  • بیماری های مزمنی مانند سرطان و کولیت های ناشی از زخم ها
  • نقص سیستم ایمنی بدن که امکان تخریب سلول های خونی را فراهم می کند(بیماری کم خونیمرتبط با تخریب عناصر یاخته ای خون)
  • کمبود مغز استخوان بخاطر لوسمی یا میلوم های متعدد
  • عوامل ژنتیکی- به ارث بردن فرم های بیماری کم خونیمانند تالاسمی
  • خونریزی داخلی در قاعدگی های سنگین یا زخم هایی در ناحیه معده
  • جراحی شکم یا روده که مانع از جذب فولیک اسید، ویتامین b12 یا آهن می شود.
  • تیروئید کم کار که هورمون تیروئید کافی تولید نمی کند
  • نقص در کلیه ها
  • نقص در سطح تستسترون مورد نیاز بدن
  • درمان های دارویی که با سیستم بدن فرد سازگار نیستند.

پس از بررسی دلایل فردی سه دلیل اصلی ابتلا به بیماری کم خونیرا بطور خلاصه ذکر می کنیم که عبارتند از:

  • تخریب بیش از اندازه گلبول های قرمز خون
  • تولید ناکافی گلبول های قرمز در خون
  • خونریزی دائمی بخاطر شرایط پزشکی

بیماری کم خونی دلایل بسیاری دارد که قابل پیشگیری هستند اما این بیماری دلایلی مانند اختلالات خونی موروثی نیز دارد که نمی توان از آن پیشگیری کرد، اگرچه رایج ترین دلایل بروز بیماری کم خونینقص تغذیه ای مانند کمبود ویتامین ها یا آهن و مصرف دارو یا مواد سمی است. رژیم غذایی سالم و چکاپ های منظم روش های پیشگیری کننده بسیار مهمی هستند که می تواند شما را از شرایط سلامتی تان مطلع نماید.

درمان های خانگی برای بیماری کم خونی

برای تشخیص بیماری کم خونی انجام آزمایش خون لازم است. این آزمایش ها می توانند سطوح ویتامین B12 و مواد معدنی و اسید فولیک خون را مشخص سازند. این آزمایشات همچنین تعداد گلبول های قرمز خون، هموگلوبین خون و همچنین سطح آهن خون را  مشخص می کنند. برای تشخیص سایر مشکلات پزشکی که می تواند به ایجاد بیماری کم خونیمنجر شود آزمایش های دیگری وجود دارد که ممکن است لازم شود.

وقتی عوامل بی شمار، انواع بی شمار بیماری کم خونیو درمان های بی حد و اندازه برای بیماری کم خونیرا بررسی می کنید متوجه پیچیدگی  این شرایط می شوید، اما در زیر درمان خانگی کم خونی خاصی را  برای بیماری کم خونیارائه می کنیم که می توانند در این شرایط سودمند باشند. اینها برخی از موثرترین درمان های خانگی برای بیماری کم خونیهستند:

  • آب چغندر یکی از بهترین درمان های خانگی کم خونی است زیرا حاوی مقدار فراوانی آهن است. هر روز صبح یک لیوان آب چغندر تازه بخورید تا مقدار هموگلوبین خون خونتان به میزان عادی برسد.
  • حمام آفتاب کوتاه مدت روشی بسیار ساده و تاثیر گذار برای درمان بیماری کم خونیاست و تولید گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد.
  • یک موز بسیار رسیده را له کنید و یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید. پس از ناهار آن را بخورید تا ویتامین های فراوان، مواد معدنی و آمینو اسیدهای زیادی را برای بدنتان فراهم کنید.
  • آب گوجه فرنگی تازه یا حتی پوره گوجه فرنگی درمانی تاثیر گذار برای بیماری کم خونیاست زیرا گوجه فرنگی منبع ویتامین های A،C و K و همچنین منبع غنی از آهن است.
  • آب یک سیب بزرگ را بگیرید و آن را با مقدار مساوی آب گوجه فرنگی تازه مخلوط کنید. این مخلوط را بجای فنجان قهوه صبحگاهی تان بنوشید تا از بیماری کم خونیپیشگیری کرده باشید.
مطلب مرتبط:  روشهای درمان کم خونی با طب مدرن، طب سنتی و طب اسلامی

علاوه بر این درمان های خانگی کم خونی پزشک تان ممکن است مکمل هایی را به همراه ویتامین B12، فولیک اسید یا قرص های ویتامین تجویز کند. از آنجا که ویتامین C در مصرف آهن توسط بدن نقش یک کاتالیزور را بازی می کند خوراکی مکمل های آهن باید با آب پرتقال مصرف شوند تا حداکثر نتیجه بدست آید.

بخاطر داشته باشید که اگر غفلت کنید این شرایط بدتر می شود پس مهم است در خصوص روش درمان خود با پزشک مشورت کنید. تزریق خون در مواردی که دائما بدن خون از دست می دهد یا وقتی بیماری کم خونیبسیارجدی است درمانی لازم و حیاتی خواهد بود.

چه چیزهایی برای کم خونی مفید است

رژیم غذایی که بخوبی تعدیل شده باشد یکی از الزامات برای مقابله با بیماری کم خونیاست. باید در رژیم غذایی فرد مبتلا به بیماری کم خونیعلت اصلی ابتلا به این بیماری و همچنین بهبود و سلامت فرد بیمار در نظر گرفته شود. موارد زیر چند ماده غذایی هستند که باید در رژیم غذایی فرد مبتلا به بیماری کم خونیوجود داشته باشد:

  • گوشت( خصوصا ماکیان)
  • سبزیجات
  • میوه
  • فراورده های لبنی مانند شیر، پنیر و ماست
  • غلات
  • لوبیا
  • تخم مرغ آبپز
  • ماهی
  • مغزها و دانه ها

غذاهای سرشار از آهن نقش مهمی را در درمان بیماری کم خونیایفا می کنند پس مصرف جگر، صدف، برگ های سبز سبزیجات، چغندر، پرک سبوس گندم، برنج قرمز، عدس، کشمش و آلو بخارا بخاطر آهن بالایی که دارند بسیار مهم است. اگرروزانه دو یا سه سیب بخورید زودتر از شر بیماری کم خونیخلاص می شوید زیرا سیب سرشار از آهن است.

پروتئین حیوانی و گوشت اندام هایی مانند جگر و قلوه مقدار زیادی ویتامین B12 دارند و برای درمان بیماری کم خونیمناسب هستند. برای ساخت هموگلوبین خون، بدن به آهن نیاز دارد و آهن موجود در گوشت ها در مقایسه با آهن سایر مواد غذایی راحت تر جذب می شود. کمبود ویتامین B می تواند موجب بروز نوعی بیماری کم خونی به نام کم خونی فقر آهن شود.

فولیک اسید فرمی از ویتامین B است که در غذاها یافت می شود. بدن برای ساختن سلول های جدید به فولیک اسید نیاز دارد. همچنین فولیک اسید برای زنان باردار لازم است زیرا از ابتلا به بیماری کم خونیپیشگیری می کند و از سلامت فرزند آنها محافظت می کند.

ویتامین C کمک بزرگی به جذب آهن توسط بدن می کند. سبزیجاتی مانند فلفل دلمه ای و میوه ها (خصوصا انواع مرکبات) منابع خوبی از ویتامین C هستند.

پیشنهاداتی برای بیماری کم خونی

مکمل های آهن می توانند موقتا موجب بروز مشکلاتی در فرایند هضم غذا شوند. مشکلاتی مانند اسهال، یبوست و سوزش سر دل. پزشک خود را در جریان عوارض جانبی ناشی از مصرف مکمل ها یا داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری کم خونیقرار دهید تا تغییرات لازم را اعمال کند. تحت هیچ شرایطی نباید دوز داروی خود را بدون مشورت با پزشکتان کم یا زیاد کنید.

ترجمه شده در سایت خلایق
منبع:

home-remedies-for-you.com

اگر مطلب فوق به‌درد‌بخور است، با بقیه به اشتراک بگذارید تا از آن استفاده کنند:

مطالب مرتبط

Subscribe
اطلاع رسانی برای :
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها