درمان های کلاسیک برای بیماری دیستروفی عضلانی

دیستروفی عضلانی نام دسته ای از بیماری ها است که مشخصه مشترک آنها ضعیف شدن فیبرهای عضلات بدن است.

در بیماری های دیستروفی عضلانی ،هم عضلات ارادی اندام ها و هم عضلات غیر ارادی مانند عضله قلب یا روده ها ممکن است خراب و ضعیف شوند.

این بیماری ها ارثی هستند یعنی از والدین به فرزند منتقل می شوند و همچنین پیشرونده هستند یعنی علائم آنها به مرور زمان بیشتر می شود.

هنگامی که ماهیچه تحلیل می رود بافت چربی جانشین آن می شود. این بیماری توسط یک نقص روی یکی از ژن های مخصوصی که مرتبط با عملکرد ماهیچه است ایجاد می شود.

بیش از ۴۰ نوع مختلف دیستروفی وجود دارد. انواع متداول آن عبارتند از میوتونیک، دوشن، بکر، فاشیو اسکاپولو هومورال،کانشنتیال، اکلوفارینژیال، لیمب گرایدل، امری ریفوس، دیستال.

دیستروفی عضلانی

تفاوت همه این بیماری ها تاثیر آنها در بخش های مختلف بدن و ماهیچه است و در نتیجه شدت آنها متفاوت است. دیستروفی نوع دوشن از رایج ترین نوع در کودکان می باشد و دیستروفی نوع میوتونیک در بزرگسالان متداول است.

دیستروفی عضلانی دوشن : دیستروفی عضلانی یک بیماری مهم نقص ژنتیکی است که در اثر از بین رفتن تدریجی بافت عضلانی به وجود می آید.رایج ترین نوع بیماری دیستروفی عضلانی، بیماری دوشن است.

پسران حامل ژن بیماری دوشن از اوایل نوزادی از عوارض این بیماری رنج می برند. این ژن حامل نوعی پروتئین ناشناخته است که این پروتئین را دیستروفین نامگذاری کرده اند.در افراد سالم دیستروفین به مقدار کم وجود دارد. اما در بیماران دوشن این پروتئین یا اصلا وجود ندارد یا غیر فعال است. بیماران دوشن، بخشی از ژن تولید کننده دیستروفین را ندارند.

علایم دیستروفی عضلانی دوشن

بچه دیر راه می افتد و وقتی هم که راه می افتد می لنگد (راه رفتن بچه شبیه به اردک است یعنی با هر قدم تنه اش به یک سمت خم می شود)

دویدن و پریدن برای بچه مشکل است.

زیاد زمین می خورد و بالا رفتن از پله برایش مشکل است.

وقتی نشسته است بلند شدن سر پا برایش مشکل است و به طریقه خاصی بلند می شود. اول چهار دست و پا قرار می گیرد، پاها را کاملاً از هم باز کرده و باسن را بلند می کند و سپس از دستانش کمک می گیرد تا بتواند بایستد.

بیمار زود خسته می شود.

عضلات ساق پای بیمار خیلی بزرگ می شود و ممکن است روی پنجه پا راه برود. این عضلات فقط ظاهر بزرگ دارند و در حقیقت بافت فیبر و چربی جای بافت عضلانی را گرفته و حجم آنرا زیاد می کند.

ممکن است کمی عقب ماندگی ذهنی داشته باشند.

بسیاری از این بچه ها در سنین نوجوانی و شاید حتی قبل از آن توانایی راه رفتن را از دست داده و از ویلچر استفاده می کنند.

به تدریج بر اثر ضعیف شدن عضلات کمر و تنه ممکن است بیمار دچار انحراف ستون مهره بصورت اسکولیوز شود.

مطلب مرتبط:  علائم،پیشگیری و درمان حاملگی خارج رحمی

با پیشرفت بیماری به تدریج عضلات قلب و عضلات تنفسی بیمار هم ضعیف شده و همین ضعف می تواند موجب فوت کودک شود.

درمان دیستروفی عضلانی

در انواع بیماری های دیستروفی عضلانی، بیماران از لحاظ تغذیه ای با مشکلات مشترکی مواجهند که در صورت عدم توجه به آن، عواقب ناگواری از جمله چاقی، پوکی استخوان، کمبود پروتئین و یبوست برای بیمار به دنبال خواهد داشت.

پزشکان مصرف مواد مغذی آنتی اکسیدان مانند ویتامین E و کوانزیم Q را برای بیماران توصیه می‌ کنند.

کاردرمانی، ورزش درمانی و فیزیوتراپی.

بد نشستن و بد ایستادن در اثر ضعف عضلانی و عدم تعادل ممکن است باعث انقباض های ساختمانی بافت نرم و بدریختی های ستون مهره ها گردد. از آنجا که استفاده از صندلی چرخ دار نیز منجر به وخامت این انقباض ها و پیشرفت اسکولیوز (انحراف جانبی ستون مهره ها) می‌ شود، بنابراین باید سعی نمود تا بیماران سال های بیشتری توانایی راه رفتن را حفظ نمایند.

برای اقداماتی که باید توسط کاردرمانگر انجام شود براساس روند مشخص بیماری، سه مرحله جداگانه در نظر گرفته می‌شود.

۱- از زمان تشخیص تا زمانی که فرد در بالا رفتن از پله دچار مشکل گردد: بهترین روش در این دوران تشویق به راه رفتن، تمرینات کششی توسط فیزیوتراپیست برای اندام فوقانی و تحتانی و استفاده از اسپیلینت های گوناگون در شب برای جلوگیری از ایجاد دفورمیتی در مچ پا و یا دست می باشد.

۲- از زمانی که فرد در راه رفتن دچار مشکل شود و برای جابجایی در بیرون از منزل از ویلچر استفاده کند: در این دوران نوع ویلچر باید توسط کاردرمان تعیین و نحوه استفاده از آن آموزش داده شود. هنگام نشستن در ویلچر، میزان تکیه دادن به عقب، وضعیت لگن و زاویه آن با تنه، استفاده از جاهای پا و زاویه زانوها اهمیت فوق العاده دارد.

۳- زمانی که فرد برای جابجایی در بیرون و داخل منزل از ویلچر استفاده کند: در این دوران به علت عدم توانایی در راه رفتن، اسکولیوز (انحراف جانبی ستون مهره‌ها) سریع تر ظاهر می گردد. معمولا این دفورمیتی منجر به کاهش حجم قفسه سینه می‌ شود. همچنین در این دوران به علت ضعف ایجاد شده در اندام فوقانی نیاز به استفاده از وسایل کمکی الکتریکی و مکانیکی می باشد.

شنا از فعالیت های بسیار مناسب در این مرحله است زیرا شنا کردن به روی کمر برای حفاظت از پشت بسیار مفید می باشد.

در حال حاضر یکی از مشتقات پرونیزولین به نام دفلازاکورت به عنوان گزینه درمانی مطرح شده است. دفلازاکورت باعث حفظ استحکام استخوان و نگهداری ذخیره کربوهیدرات شده و در نتیجه کمتر از استروئیدهای با دوز بالا باعث وزن‌گیری می‌شود و در نتیجه قدرت و کارایی بیمار را افزایش می دهد.

ژن درمانی سوماتیک در بیماران دوشن، روش درمانی نوین دیگری است که تحقیقات بسیاری بر روی آن انجام می شود. در این روش درمانی، میوبلاست های نارس سالم را وارد عضلات می کنند، که در آنجا به سلول های عضله ملحق می شود و برای جلوگیری از روند تخریب پیشرونده عضلات گرفتار، به مقدار کافی دیستروفین تولید می کند.

مطلب مرتبط:  راهنمای درمان گیاهی زگیل تناسلی و درمان دارویی زگیل تناسلی

پیش از انجام مداخله جراحی، باید وضعیت کلی هر بیمار در نظر گرفته شود و بنا به نظر متخصصین، جراحی انجام شود. همچنین باید تمامی وسایل کمکی مورد نیاز از جمله ساپورت برای گردن و پشت، تخت الکتریکی، سطح میز قابل تنظیم و غیره قبل از انجام عمل جراحی تهیه گردد.

تذکر: مهمترین مشکل در این‌گونه بیماران و البته در بسیاری بیماری‌های دیگر گران قیمت بودن یا نایاب بودن داروها و امکانات جانبی مورد نیاز در مراحل مختلف بیماری است.

درمان دیستروفی عضلانی در طب سنتی

برای تقویت عضله‌ها، تقویت ماهیچه‌ها و درمان خستگی عضلات صبح ناشتا هفت عدد انجیر بخورید. بعد از غذا هفت عدد خرما میل شود و هر شش ساعت، دو عدد میوه شاه‌ بلوط میل کنید.

برای درمان ضعف شدید عضلات صبحانه حلیم گندم حاوی گوشت، ناهارخورشت با ران بوقلمون و پس از هر وعده غذایی هفت عدد خرمای رسیده شیرین میل نمایید. همچنین هر شش ساعت، دو عدد میوه شاه‌ بلوط بخورید.

نسخه اصلی برای این بیماری عبارت است از مصرف عسل رقیق شده صبحها، بعد از هر غذا هفت عدد خرما بخورید، شیره توت یا انگور را در بین روز و عصرانه میل کنید. شیره خرما را هر شب به مقدار اندک میل نمایید. خوردن کشمش انگور قرمز (انگور یاقوتی) توصیه می شود. همچنین بعد از مقداری نرمش و تحرک و ورزش، دو عدد شاه بلوط بخورید.

از خوردن اسانس‌ های شیمیائی، فست فودها، غذاهای سرخ کردنی و تفت دادنی، سبزی شوید و قرص شوید اجتناب کنید. غذا را به صورت آبپز یا مانند خورشت درست کنید مثل آبگوشت.

برای جلوگیری از تشکیل لخته خونی ناشی از بی تحرکی یا کم تحرکی، در فصل وجود انار به میزان فراوان آب انار میل کنید(دانه اش را نخورید که یبوست می‌آورد و یبوست برای شما خوب نیست).

همچنین اگر مشکل کم خونی ندارید می‌توانید سالی دوبار حجامت کنید تا لخته ها از بدنتان خارج شوند البته پس از مشورت با پزشک متخصص و با تجربه طب سنتی.

یبوست خود را با داروهای گیاهی درمان کنید.(چای های گیاهی مناسب‌ترین ها هستد البته پس از میوه‌ها و سبزیجات).

پوست سیب نیز می تواند باعث تقویت عضلات شود.

علاوه بر انار خوراکی های دیگری نیز برای جلوگیری از تشکیل لخته خونی وجود دارد مثل چای سبز که با جستجو در علامه گوگل می‌توانید اطلاعاتی در این باره به دست آورید.

اگر مطلب فوق به‌درد‌بخور است، با بقیه به اشتراک بگذارید تا از آن استفاده کنند:

مطالب مرتبط

Subscribe
اطلاع رسانی برای :
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها