درمان خراشیدگی پوست/ راهکارهای خانگی برای درمان
درمان خراشیدگی پوست
درمان خراشیدگی پوست موضوع مهمی است که معمولا نادیده گرفته می شود.
در اینجا با انواع خراشیدگی ها آشنا می شویم و چند راهکار برای درمان خراشیدگی پوست در خانه ارائه می کنیم که با بهره گیری از آن می توانید علاوه بر بهبود آن از برجای ماندن جای زخم در بدن خصوصا صورت خود پیشگیری کنید.
در پزشکی کلمه«خراشیدگی» را می توان بعنوان زخم یا جراحتی تعریف کرد که موجب آسیب دیدگی سطحی پوست می شود. از آنجا که خراشیدگی فقط بر خارجی ترین لایه پوست تاثیر می گذارد معمولا از لایه رویی پوست عمیق تر نمی شود.
بسیاری از مردم خراشیدگی را همان زخم می دانند اما این درست نیست. در مقایسه با اکثر آسیب دیدگی ها و زخم های پوستی، خراشیدگی ها به جدیت زخم ها نیستند.
خراشیدگی ها انواع مختلفی دارند و شدت هر یک نیز با دیگری متفاوت است. متخصصین معمولا انواع خراشیدگی را بر حسب درجه آنها به ترتیب زیر دسته بندی می کنند:
- خراشیدگی های درجه اول که فقط لایه رویی پوست آسیب می بیند.
- خراشیدگی درجه دوم که در آن لایه رویی و همچنین پوست زیرین آسیب می بیند. در این حالت مقدار کمی خونریزی در محل خراشیدگی نیز وجود دارد که قابل مشاهده است.
- خراشیدگی های نوع سوم که در آن لایه زیرپوستی نیز آسیب می بیند.
در برخی نمونه ها خراشیدگی ها با کمی خونریزی یا جای زخم همراه هستند. خراشیدگی های متوسط در کودکان و بزرگسالان شایع است. در واقع اکثر کودکان در طول روز و هنگام بازی یا انجام فعالیت های روزمره خود دچار انواع خراشیدگی ها می شوند. خوشبختانه این خراشیدگی ها نه خونریزی دارند و نه جای زخم آنها باقی می ماند و مراقبت زیادی نمی خواهند.
با آنکه خراشیدگی های متوسط می توانند موجب کمی درد و ناراحتی شوند معمولا بخودی خود و در عرض چند روز یا حداکثر چند هفته خوب می شوند که این مدت زمان به شدت خراشیدگی بستگی دارد. اما در برخی موارد جای خراشیدگی بر روی پوست باقی می ماند خصوصا اگر خراشیدگی خیلی عمیق باشد. این خراشیدگی های جدی را کنده شدن پوست می گویند.
علایم خراشیدگی
از آنجا که خراشیدگی ها جراحت های نسبتا کم عق بر روی پوست هستند بلافاصله مورد توجه قرار می گیرند خصوصا وقتی این جراحت ها با درد همراه باشند. اما معمولا افراد خراشیدگی را با بریدگی یا سایر جراحت های پوستی مشابه اشتباه می گیرند زیرا علایم و نشانه های خراشیدگی ها منحصر بفرد نیستند.
برخی از علایم خراشیدگی ها واقعا با سایر صدمات مرتبط با پوست شباهت دارند. در زیر برخی علایم خراشیدگی های متوسط بر روی پوست آورده شده است:
- درد و تورم
- تراوش مایع یا خونریزی در محل خراشیدگی
- حساس شدن ناحیه خراشیده شده و اطراف آن که وقتی لمس می شود بدتر می شود
- احساس سوزش
- قرمزی محلی که خراشیده شده است
- احساس تب خفیف
- خارش در موردی که خراشیدگی بخاطر نیش حشرات یا واکنش آلرژیک باشد
چند علامت وجود دارد که نشاندهنده این است که خراشیدگی بسیار جدی تر از موارد رایج در بین عموم است. این خراشیدگی ها بی درنگ باید توسط دکتر معاینه شوند و علت آن مشخص گردد. در زیر برخی از علایم خراشیدگی جدی تر یا نگران کننده آورده شده است:
- درد شدید و تورم روی پوست
- خونریزی بیش از اندازه از محل خراشیدگی
- حساس شدن محل زخم و اطراف آن
- احساس ضعف در ماهیچه های اطراف محل خراشیدگی
- احساس کرختی در اطراف خراشیدگی
به محض مشاهده این علایم باید به دکتر مراجعه کنید تا مشکل را بررسی کند.
دلایل بروز خراشیدگی ها
تقریبا همه ما در برخی نقاط بدن خود دچار خراشیدگی شده ایم. معمولا خراشیدگی وقتی اتفاق می افتد که پوست بدن هنگام حرکت با سطحی زبر برخورد می کند. این برخورد می تواند به ساییدگی لایه های رویی پوست منجر شود که نتیجه آن خراشیدگی یا جراحت پوستی از این قبیل است.
این یکی از عواملی است که خراشیدگی را از بریدگی یا پارگی مجزا می سازد که در این موارد معمولا یک شئی تیز هم وجود دارد.
در واقع خراشیدگی ها در کودکان شایع تر از بزرگسالان است زیرا کودکان پوست حساس تری دارند و معمولا فعالیت هایی مانند دویدن، پریدن، بازی، اسکیت و غیره را انجام می دهند.
زمین خوردن یا لیز خوردن بر روی سطحی زبر در میان کودکان و حتی بزرگسالان بسیار رایج است که نتیجه آن خراشیدگی پوست خواهد بود.
برخی ورزش ها که سبب خراشیدگی می شوند عبارتند از بیسبال، فوتبال و فوتبال آمریکایی. شاید به همین دلیل است که خراشیدگی در میان ورزشکاران رایج است.
گاهی اوقات ممکن است نیش حشرات یا یک واکنش آلرژیک موجب خراشیدگی شود. هر دو این عوامل به خارش شدید منجر می شوند که مجبور می شوید دائما محل را بخارانید. تصادف نیز یکی دیگر از دلایل ایجاد خراشیدگی است.
درمان خراشیدگی پوست در خانه
خوشبختانه خراشیدگی ها زیاد موجب نگرانی نیستند و می توان با استفاده از چند درمان خانگی طبیعی و ساده آن را درمان کرد. اما برای پیشگیری از عفونت باید مطمئن شوید که جراحت کاملا تمیز شده است.
از این رو گام اول در درمان خراشیدگی پوست در خانه شستن ناحیه آسیب دیده با آب سرد و صابون آنتی باکتریال است.
ممکن است محل خراشیدگی کمی بسوزد اما انجام این کار بسیار مهم است و نباید از آن غافل شد. پس از آنکه محل آسیب دیده تمیز شد برای خشک کردن محل آن را نسایید زیرا خراشیدگی را بدتر می کند.
پس یک حوله تمیز را به آرامی روی محل بگذارید تا خشک شود. وقتی خراشیدگی تمیز و خشک شد بهتر است یک پوشش ضخیم از وازلین را روی محل بگذارید. این کار نه تنها پوست را تسکین می دهد بلکه آن را مرطوب می کند.
پوست خشک معمولا فرایند بهبود را به تاخیر می اندازد و بهتر است تا حد ممکن محل را مرطوب نگه داریم.
روغن لاوندر نیز برای درمان خراشیدگی ها بسیار موثر است زیرا نه تنها جراحت را ضذعفونی می کند بلکه به بهبود سریع تر آن نیز کمک می کند.
کمی چای آویشن درست کنید ۳ تا ۵ قطره روغن لاوندر به آن اضافه کنید. روزی یک تا دو بار از این ترکیب بر روی محل بمالید.
همچنین می توانید برای درمان خراشیدگی پوست با استفاده از مقداری چای و گیاه کامفری یک مرهم درست کنید زیرا این گیاهان برای درمان خراشیدگی ها بسیار عالی هستند.
آلوئه ورا درمان طبیعی دیگری است که می توان از آن برای تسکین مشکلات پوستی زیادی از جمله خراشیدگی ها استفاده کرد زیرا این گیاه حاوی خاصیت تسکین دهندگی است.
براحتی می توان آلوئه ورا از بسیاری از فروشگاه ها تهیه کرد اما بهتر است برای این منظور از برگ های تازه آلوئه ورا استفاده کنید. طوری برگ را شکاف دهید که ژل درون آن بیرون بزند. این ژل را مستقیما روی محل آسیب دیده قرار دهید.
سرکه یک داروی قابض طبیعی است زیرا جراحت را پاک می کند و در فرایند بهبود آن نقش دارد. برای دستیابی به بهترین نتیجه یک قسمت سرکه را با ۳ قسمت آب مخلوط کرده و با استفاده از یک تکه پارچه نخی محلول را بر روی خراشیدگی بمالید. آب گرم بهتر از آب سرد است.
افراد زیادی محل خراشیدگی را پانسمان می کنند تا از پوست آسیب دیده در برابر آسیب بیشتر محافظت کنند و خطر عفونت را کاهش دهند. اما باید توجه داشت که پانسمان باید مرتبا عوض شود و گاهی اوقات محل جراحت در معرض هوای تازه قرار گیرد تا محل خراشیدگی در طی روند طبیعی بهبودی قرار گیرد.
رژیم غذایی برای درمان خراشیدگی پوست
با آنکه رژیم خاصی برای درمان خراشیدگی پوست وجود ندارد چند غذا وجود دارد که می تواند فرایند بهبود را تسریع کند. مثلا استفاده از غذاهایی که سرشار از ویتامین E هستند می توانند سلامت کلی پوست را تامین کنند و در نتیجه سرعت بهبود خراشیدگی را نیز افزایش دهند.
استفاده از مکمل های ویتامین E نیز روش خوبی برای پیشگیری از بر جا ماندن جای زخم در خراشیدگی های عمیق تر است.
اگر می خواهید درمان خراشیدگی پوست تان سریع تر نتیجه بدهد رژیم غذایی معتدلی را رعایت کنید که مواد غذایی ضروری در آنها یافت می شود. از این رو غذاهای دارای ویتامین و مواد معدنی در مقادیر زیاد باید مصرف شوند.
برخی توصیه های غذایی برای درمان خراشیدگی پوست شامل تخمه آفتابگردان، بادام زمینی، گوشت گاو کم چربی و کدو تنبل کباب شده است. نوشیدن مقدار زیاد آب- حداقل ۸ لیوان در روز- می تواند رطوبت و آب مورد نیاز بدن را تامین و پوست را از داخل مرطوب نگه دارد که برای درمان خراشیدگی بسیار عالی است.
همچنین مهم است در طی روز چند بار غذا بخورید تا نه تنها روند درمان خراشیدگی پوست را تسریع کنید بلکه برای سلامت عمومی بدن نیز مناسب است.
پیشنهاداتی در خصوص خراشیدگی ها
اگرچه خراشیدگی ها بسیار متداول و پیش پا افتاده هستند و حتی برای بسیاری از ما موضوعی بی اهمیت هستند اما نباید از آنها غافل شد.
اگرچه اینگونه آسیب دیدگی ها به درمان فوری و یا کمک های اولیه نیازی ندارند اما باید به شکلی مناسب درمان شوند تا از ابتلا به عفونت ثانویه و کند شدن روند بهبودی پیشگیری شود.
بزرگسالانی که دچار خراشیدگی می شوند باید از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل خودداری کنند زیرا این مواد فرایند بهبود را به تاخیر می اندازند. بعضی وقت ها استفاده از دارویی خاص نیز چنین تاثیری دارد. اگر تحت درمان هستید بهتر است قبل از هر کاری با پزشکتان مشورت کنید.
اگر خراشیدگی مدت زیادی وجود داشت و بهبودی در آن دیده نشد مثلا یک هفته یا بیشتر باید مورد درمان دارویی قرار بگیرید. رعایت این موارد برای افراد مسن تر یا افراد با سابقه بیماری لازم و ضروری است.
ترجمه شده در سایت خلایق
منبع:
home-remedies-for-you.com