فتوشاپ cc – درس ۳: تنظیم رنگ در فتوشاپ

تنظیم رنگ در فتوشاپ

در دو درس گذشته ی آموزش فتوشاپ cc ، درباره ی نرم افزار ادوبی بریج آموختیم. در این درس از آموزش فتوشاپ cc خواهیم آموخت که چگونه به تنظیم رنگ در فتوشاپ بپردازیم. می خواهیم کاری کنیم تا با یک تغییر کوچک اما مهم در تنظیمات رنگ فتوشاپ cc ، بتوانید عکس هایتان را در فتوشاپ، در جهانی وسیع از رنگ ها باز کرده و آن را ویرایش کنید.

شما در این درس درباره ی فضاهای کاری و فضاهای رنگی ادوبی فتوشاپ ، درباره فضای رنگی sRGB و adobe RGB و دلایل برتری adobe RGB بر sRGB خواهید آموخت. با ما همراه باشید با درسی دیگر از مجموعه دروس آموزش فتوشاپ cc .

ادوبی فتوشاپ هنگام ویرایش تصاویر، طیفی از رنگ ها را در دسترس ما قرار می دهد. طبیعتا هرچه طیف رنگ ها گسترده تر باشد، جزئیات عکس ها بیشتر خواهد شد. تعداد رنگ بیشتر یعنی دسترسی به رنگ های غنی تر، اشباع تر و پر طراوت تر و در نهایت این یعنی عکس های جذاب تر!

تنظیم رنگ در فتوشاپ ، آموزش فتوشاپ cc ، فتوشاپ cc ، فتوشاپ cs6 ، ادوبی فتوشاپ

تنظیم رنگ در فتوشاپ

شاید تعجب کنید اگر بدانید که تنظیمات رنگ پیش فرض ادوبی فتوشاپ از نمایش عکس ها به آن صورت که هستند، جلوگیری می کند، زیرا در این تنظیمات، از طیف رنگی محدودی استفاده می شود.

در این آموزش، ما به بررسی اینکه چرا شرکت ادوبی این طیف محدود رنگی را به عنوان پیش فرض برای فتوشاپ انتخاب کرده است، می پردازیم و می آموزیم که چگونه مجددا به تنظیم رنگ در فتوشاپ بپردازیم تا به طیف گسترده ای از رنگ ها دست پیدا کنیم.

من در این درس از فتوشاپ cc استفاده می کنم اما تنظیم رنگ در فتوشاپ در ورژن های قبل هم همین طور است. بنابراین اگر از فتوشاپ cs6 یا قبل از آن استفاده می کنید می توانید به راحتی این درس را دنبال کنید.

تنظیمات رنگ فتوشاپ cc کجاست؟

در ادوبی فتوشاپ، تنظیمات رنگ در منوی Edit یافت می شود.

به منوی Edit در نوار منو در بالای صفحه بروید، سپس Color Settings را انتخاب کنید.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

با انتخاب Color Settings کادر محاوره ای تنظیمات رنگ باز خواهد شد.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

در صورتی که از فتوشاپ cs6 یا ورژن های قبل از آن استفاده می کنید، باید بدانید که در این ورژن ها برخی از تنظیمات رنگ پیشرفته تر پنهان هستند. ولی شما می توانید با کلیک بر روی گزینه More Options به آنها دسترسی پیدا کنید. البته فعلا نیازی به تغییر هیچ یک از گزینه های پیشرفته نداریم.

تنظیمات رنگ پیش فرض ادوبی فتوشاپ

در ابتدای پنجره تنظیم رنگ، setting را مشاهده می کنید. با کلیک کردن روی آن، چند گزینه را خواهید دید که هر یک مجموعه ای از تنظیمات رنگ مختلف هستند.

به طور پیش فرض، فتوشاپ از مجموعه ای از تنظیمات رنگ با عنوان North America General Purpose 2 استفاده می کند. ممکن است نام این تنظیمات برای شما متفاوت باشد که البته موضوع مهمی نیست زیرا در این درس قرار است بیاموزیم چگونه یک مجموعه تنظیمات رنگ شخصی بسازیم و آن را به لیست setting بیفزاییم.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

فضاهای کاری ادوبی فتوشاپ (working spaces)

هر عکسی که شما در فتوشاپ ویرایش می کنید در نهایت قرار است در یک موقعیت خاص به نمایش گذاشته شود. مثلا ممکن است هدف شما نمایش آن عکس در صفحات وب یا در مانیتورها باشد و یا اینکه تصمیم داشته باشید آن را چاپ کنید.

هر یک از این موقعیت ها از یک مجموعه ی رنگی جهت نمایش تصاویر استفاده می کنند. این مجموعه های رنگی طیف یکسانی از رنگ ها را ندارند و ممکن است یکی طیف خیلی محدودی را در برداشته باشد و دیگری طیف گسترده تری را.

شاید برایتان پیش آمده باشد که مدت طولانی را صرف ویرایش عکسی در فتوشاپ کرده باشید ولی هنگام چاپ مشاهده کنید که نتیجه ی کار چیزی متفاوت از آنچه در مانیتورتان می دیدید، شده است.

این موضوع به این علت نیست که فایل شما شاید تغییر کرده یا مشکل از چاپخانه است. در واقع فایل اصلی عکس شما تغییری نمی کند بلکه علت، تفاوت در طیف رنگی است که رایانه ی شما برای نمایش رنگ‌ها بر روی صفحه نمایش و همچنین پرینتر برای ساخت رنگ‌ها جهت چاپ بر روی کاغذ استفاده می‌کنند.

مانیتور کامپیوتر، تلفن هوشمند، تلویزیون و هر نوع صفحه نمایش دیگر، برای ساخت رنگ‌های مختلفی که در تصاویر وجود دارند سه نور قرمز (Red)، سبز (Green) و آبی (Blue) را با هم ترکیب می‌کند تا هزاران هزار رنگ متنوع را تولید کنند که این روش را مُد رنگی RGB می‌نامند.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

اما در چاپگرها و به طور کلی در صنعت چاپ، هر رنگی از ترکیب چهار رنگی اصلی آبی (Cyan)، قرمز (Magenta)، زرد (Yellow) و مشکی (Black) ساخته می‌شود و به آن مد رنگی CMYK می گویند. نام هر دو مد رنگی از حروف ابتدایی نام این رنگ ها گرفته شده است.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

به دلیل محدودیت‌های فیزیکی در ترکیب کردن رنگ‌ها، چاپگرها طیف محدودتری از رنگ ها را ایجاد می کنند و در نتیجه تعدادی از رنگ های موجود در مد RGB را نداشته، مجبور می شوند رنگ هایی را جایگزین رنگ های عکس شما بکنند و به این شکل باعث تغییر در نمایش رنگ های عکس شما بشوند.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

وقتی قرار است شما در فتوشاپ یک عکس را به منظور چاپ ویرایش کنید، باید آن را در مد رنگی مخصوص چاپ باز کرده و ویرایش کنید. با این کار، در فتوشاپ تصاویر خود را با همان رنگ هایی که در نهایت قرار است چاپ شوند، می بینید و جهت ویرایش عکس نیز، برای انتخاب رنگ، از طیفی استفاده می کنید که چاپگر قادر به تولید آن باشد.

شاید این سوال برایتان پیش بیاید که چرا تصاویر در انتقال از یک مانیتور به مانیتور دیگر ممکن است تغییر رنگ بدهند؟

باید گفت علت این است که با گذشت زمان مجموعه های رنگی مختلفی برای هر یک از مدهای رنگی ایجاد شده اند. به هر یک از این مجموعه های رنگی یک فضای رنگی می گویند. برای فضای کاری RGB نیز همینطور بوده و فضاهای رنگی مختلفی مثل sRGB و adobe RGB ایجاد شده اند. بنابراین با وجود اینکه مانیتور شما و مانیتور مقابل هر دو با مد رنگی RGB تصاویر را نمایش می دهند، اما ممکن است فضای رنگی مورد استفاده در فتوشاپ شما با فضای رنگی استفاده شده در مانیتور مقابل تفاوت داشته باشد.

مطلب مرتبط:  فتوشاپ cc – درس 4: همگام سازی تنظیمات رنگ در adobe creative cloud

در این درس قرار است درباره فضای کاری RGB و دو فضای رنگی مربوط به آن یعنی sRGB و adobe RGB صحبت کنیم.

در پنجره تنظیمات رنگ، در زیر setting، تنظیمات فضاهای کاری ادوبی فتوشاپ یا همان working spaces قرار دارد. در تنظیمات فضاهای کاری ما به فتوشاپ می گوییم که برای هریک از فضاهای کاری از چه فضای رنگی استفاده کند. این فضاهای کاری، RGB ، CMYK ، Gray و Spot هستند.

همان طور که گفته شد، فضای کاری RGB برای نمایش تصاویر روی صفحه نمایش استفاده می شود. پس اگر قرار است تصویرتان روی یک مانیتور نمایش داده شود، هنگام باز کردن آن باید مد رنگی RGB را انتخاب کنید و در صورتی که تصمیم دارید عکستان را چاپ کنید، باید از سه گزینه دیگر؛ یعنی، (CMYK، Gray و Spot) استفاده کنید زیرا اینها در زمینه چاپ استفاده می شوند.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

فضای کاری RGB

مانیتور کامپیوتر، تلفن هوشمند، تلویزیون و هر نوع صفحه نمایش دیگر، یک دستگاه RGB هستند. همانطور که گفته شد، دستگاه های RGB مقادیر مختلفی از نور قرمز، سبز و آبی را برای ایجاد هر رنگی که روی صفحه نمایش می بینیم، ترکیب می کنند.

از آنجایی که ما از فتوشاپ در یک مانیتور استفاده می کنیم پس فتوشاپ نیز از RGB برای نمایش و ویرایش تصاویر استفاده می کند. طیف رنگی که فتوشاپ استفاده می کند، با توجه به فضای رنگی که ما برای فضای کاری RGB انتخاب کرده ایم، تعیین می شود. به طور پیش فرض، فتوشاپ فضای رنگی sRGB را برای استفاده در فضای کاری RGB تنظیم کرده است.

ما در این درس قرار است تغییراتی در این فضای کاری ایجاد کنیم تا تصاویر را در فتوشاپ با رنگ هایی غنی تر بتوانیم ویرایش کنیم.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

فضای رنگی sRGB

فضای رنگی sRGB در سال ۱۹۹۶ توسط Hewlett-Packard و مایکروسافت ایجاد شد. این فضای رنگی به عنوان فضای رنگی استاندارد شناخته می شود که بر اساس طیف رنگ های موجود در یک مانیتور رایانه ای معمولی طراحی شده است.

در حالی که امروزه چندین فضای رنگی دیگر برای فضای کاری RGB ایجاد شده، اما هنوز هم اکثر مانیتورها تنها می توانند فضای رنگی sRGB را نمایش دهند.

فضای رنگی پیش فرض وب نیز sRGB است.

برای دوربین های دیجیتال نیز معمولا مجموعه ی رنگی sRGB به عنوان پیش فرض تنظیم می شود. در حقیقت، بسیاری از عکاسان نمی دانند که گزینه ای جهت تنظیم فضای رنگی در منوی دوربینشان وجود دارد.

چاپگرهای جوهر افشان خانگی نیز به طور پیش فرض برای دریافت و چاپ تصاویر sRGB تنظیم شده اند. حتی مراکز چاپ نیز معمولا از شما انتظار دارند که تصاویرتان را در فضای رنگی sRGB ذخیره کنید.

به خاطر همه ی این دلایل، Adobe به این نتیجه رسیده است که بهترین گزینه برای فضای رنگی پیش فرض در فضای کاری RGB در فتوشاپ، فضای رنگی sRGB است و شما با انتخاب آن مطمئن می شوید که اگر تصاویرتان را در این فضای رنگی ذخیره کنید برای چاپ یا نمایش آن در مانیتور دیگر، به مشکلی برنمی خورید.

پس فضای رنگی sRGB یک انتخاب اطمینان بخش است. اما هر انتخاب مطمئنی لزوما بهترین انتخاب نیست. دلیل این مساله نیز این است که از میان تمام فضاهای رنگی RGB که می توانیم انتخاب کنیم، sRGB حاوی کوچکترین طیف رنگی است.

مقایسه طیف رنگی قابل دیدن توسط چشم انسان با طیف sRGB

نمودار زیر طیف رنگ هایی را که فضای رنگی sRGB در دسترس ما قرار می دهد، نشان می دهد. منحنی بیرونی نشان دهنده تمام رنگ هایی است که چشم انسان می تواند ببیند. درون شکل بزرگتر یک مثلث کوچک قرار گرفته است. ناحیه داخل مثلث نشان دهنده دامنه رنگ sRGB است. هیچ یک از رنگ های خارج از مثلث در طیف sRGB موجود نیست. این به این معنی است که بسیاری از رنگ های غنی، اشباع و پر طراوت – مخصوصا در ناحیه رنگ سبز و سیان (سبز-آبی) – در فضای رنگی sRGB در دسترس نیستند.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

فضای رنگی Adobe RGB

در حالی که sRGB پراستفاده ترین فضای رنگی RGB است، اما همانطور که گفته شد بهترین انتخاب نیست. انتخاب بهتر Adobe RGB است که طیف گسترده ای از رنگ ها را نسبت به sRGB ارائه می دهد. Adobe RGB در سال ۱۹۹۸ توسط شرکت Adobe ایجاد شد. هدف اصلی این کار کمک به نمایش بهتر عکس هایمان هنگام چاپ بود.

با اینکه چاپگرها حتی نسبت به تعداد رنگ موجود در sRGB رنگ های نسبتا کمی را می توانند تولید کنند، اما باز هم می توانند بیشتر رنگ های عمیق و اشباع را که چشم ما قادر به دیدن آنها هست تولید کنند.

بسیاری از پرینترهای جوهرافشان کنونی دارای گزینه ای هستند که می توانند فضای رنگی خود را از sRGB به فضای رنگی Adobe RGB تغییر دهند تا برای چاپ، طیف رنگی گسترده تری را تولید کنند.

امروزه بسیاری از دوربین های دیجیتال نیز می توانند فضای رنگی پیش فرض خود را از sRGB به Adobe RGB تغییر دهند.

بسیاری از دوربین ها از فرمتی به نام فرمت خام (raw) نیز پشتیبانی می کنند. فایل های خام همیشه همان رنگی را که دوربین می بیند، ثبت می کنند. Adobe Lightroom و  Camera Raw، ابزارهایی هستند که ما برای پردازش تصاویر خام (raw) از آنها استفاده می کنیم. اگر دوربین شما از فرمت خام (raw) پشتیبانی کند و شما تصاویرتان را با این فرمت ثبت کنید و فضای رنگی دوربین خود را نیز از sRGB به Adobe RGB تغییر داده باشید، هنگام استفاده از این دو ابزار، طیف رنگی عکس شما هیچ تغییری نمی کند زیرا هر دوی Adobe Lightroom و  Camera Raw به طور پیش فرض از Adobe RGB به عنوان فضای کاری RGB استفاده می کنند پس Adobe RGB این امکان را فراهم می کند که بیشتر رنگ های اصلی موجود در عکس های شما همانطور که در دوربین ثبت شده اند، حفظ شوند.

مقایسه طیف رنگی قابل دیدن توسط چشم انسان با طیف Adobe RGB

بیایید به نمودار دیگری نگاه کنیم، این بار می خواهیم طیف رنگی موجود در Adobe RGB را با طیف قابل درک توسط چشم انسان مقایسه کنیم. این بار هم شکل بیرونی نشان دهنده تمام رنگ هایی است که ما می توانیم ببینیم. مثلث درون شکل نشانگر طیف رنگی Adobe RGB می باشد. توجه داشته باشید که این مثلث بزرگتر از مثلث مربوط به sRGB است. در حالی که sRGB حدود یک سوم از محدوده رنگ قابل مشاهده را پوشش می دهد، Adobe RGB حاوی تقریبا نیمی از رنگ هایی است که چشم ما می تواند ببیند. بیشتر این تفاوت ها در همان محدوده سبز و سیان است و در حالی که فضای رنگی sRGB محدود به رنگ های بی روح تری است، Adobe RGB می تواند رنگ های پر طراوت و غنی تری را تولید کند.

مطلب مرتبط:  فتوشاپ cc – درس 5: مهم ترین تنظیمات فتوشاپ

تنظیم رنگ در فتوشاپ

Adobe RGB یا sRGB؟

برای پاسخ به این سوال باید به امکانات موجود در اطرافتان دقت کنید. اگر شما یک عکاس هستید و می خواهید عکس هایتان – مخصوصا هنگام چاپ – به بهترین شکل ممکن به نظر برسند، Adobe RGB بهترین انتخاب است ولی به شرط اینکه دوربینتان بتواند فضای رنگی Adobe RGB را پشتیبانی کند و پرینتر شما نیز بتواند رنگ های آن را چاپ کند. در این صورت اگر شما عکس هایتان را با فرمت خام ثبت کنید، از آنجایی که هر دوی Camera Raw و Lightroom از Adobe RGB به عنوان فضای رنگی پیش فرض خود استفاده می کنند؛ پس در فتوشاپ نیز از Adobe RGB استفاده کنید.

البته همانطور که قبلا گفتیم، مانیتورهای کامپیوتر، دوربین ها و پرینترهای جوهر افشان به طور پیش فرض بر پایه ی فضای sRGB تنظیم شده اند. همچنین sRGB فضای رنگی تصاویر وب است. پس اگر شما قرار است فایل خود را در جایی و با پرینتری که نمی دانید فضای رنگی آن چیست، چاپ کنید و یا اگر یک طراح وب هستید، ممکن است sRGB انتخاب بهتری باشد.

در کل تنها در صورتی که می خواهید مطمئن باشید که به مشکلی بر نمی خورید، sRGB را انتخاب کنید. تقریبا در هر مورد دیگری، Adobe RGB انتخاب بهتری است.

تغییر از sRGB به Adobe RGB

برای شروع به استفاده از فضای رنگی گسترده ی Adobe RGB، همه ی کاری که باید انجام دهید این است که در فضای کاری RGB بر روی “sRGB IEC61966-2.1” کلیک کنید. سپس (Adobe RGB (1998 را از لیست انتخاب کنید.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

با استفاده از همین یک تغییر ساده، فتوشاپ اکنون برای نمایش و ویرایش تصاویرتان از Adobe RGB استفاده می کند. برای بهترین نتیجه، دوربین دیجیتال و پرینتر جوهر افشانتان را نیز بررسی کنید تا ببینید آیا آنها نیز از فضای رنگی Adobe RGB پشتیبانی می کنند یا خیر و اگر خواستید آنها را نیز بر پایه ی فضای Adobe RGB تنظیم کنید.

حالا که فضای رنگی RGB فتوشاپ را Adobe RGB قرار داده ایم، مواردی وجود دارد که باید سریعا مورد بررسی قرار دهیم.

اگرچه ما فتوشاپ را بر پایه ی Adobe RGB تنظیم کرده ایم، اما هنوز می توانیم تصاویر خود را که در sRGB ذخیره شده اند باز کنیم. فتوشاپ توانایی زیادی در مدیریت تصاویری که از یک فضای رنگی دیگر به فضای کار ما وارد می شوند، دارد.

به طور پیش فرض، فتوشاپ به سادگی مشخصات رنگی تصاویر را حفظ می کند و رنگ های در تصویر همچنان درست مثل قبل دیده می شوند و شما می توانید تصویر را بدون هیچ مشکلی ویرایش کنید.

در واقع ما در بخش Color Management Policies می توانیم به فتوشاپ بگوییم که چگونه این عدم انطباق رنگ ها را مدیریت کند. برای اینکه فتوشاپ مشخصات رنگی تصاویر را حفظ کند مطمئن شوید که در بخش Color Management Policies هر سه فضای کاری RGB، CMYK و Gray در حالت Preserve Embedded Profiles تنظیم شده اند.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

در زیر گزینه های RGB، CMYK و Gray سه چک باکس وجود دارند که در دسته های Profile Mismatches و Missing Profiles قرار گرفته اند. لازم است بدانید که هر تصویری باید مشخصات رنگی را با خود به همراه داشته باشد تا به فتوشاپ بگوید در چه فضای رنگی باید باز شود، اما گاه تصاویر هیچ گونه نمایه رنگی با خود به همراه ندارند مثل اغلب تصاویری که از وب دریافت می کنید.

همچنین ممکن است تصویری که در فتوشاپ باز می کنید نمایه رنگی داشته باشد اما متفاوت با فضای رنگی پیش فرض شما باشد. با فعال کردن چک باکس های Profile Mismatches هر بار که شما یک تصویر با نمایه رنگی متفاوت با فضای کاریتان را باز می کنید، فتوشاپ در کادری از شما می پرسد که در چه فضای کاری می خواهید روی آن تصویر کار کنید.

همچنین با فعال کردن چک باکس های Missing Profiles هر بار که تصویری بدون هیچ گونه نمایه رنگی را باز می کنید، فتوشاپ مجددا این کادر را نمایش می دهد. برای جلوگیری از نمایش دائم این سوال کافیست این گزینه ها را بدون علامت بگذارید تا اجازه دهید فتوشاپ تصاویر را به طور معمول باز کند.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

ذخیره تنظیمات رنگ جدید

هنگامی که فضای رنگی را از sRGB به Adobe RGB تغییر می دهید، تنظیمات رنگ جدید خود را باید ذخیره کنید. به این ترتیب، در صورت لزوم، می توانید به راحتی به آن دست بیابید. برای ذخیره تنظیمات رنگی خود، روی دکمه save کلیک کنید.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

حال یک نام برای تنظیمات رنگ خود وارد کنید. مثلا من نام “nasrin” را وارد می کنم. سپس روی دکمه Save کلیک کنید.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

سپس کادر محاوره ای دیگری باز خواهد شد. در اینجا می توانید یک توضیح درباره تنظیمات خود وارد کنید تا به شما یادآوری کند که هدفتان از ایجاد این تنظیمات چه بوده است. مثلا من عبارت “نسرین این بهترین تنظیمات برای کار کردن روی عکساته” را وارد کرده ام.

در پایان روی OK کلیک کنید.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

تنظیمات رنگی فتوشاپ شما در حال حاضر ذخیره شده است و شما می توانید آن را هر زمان که لازم داشتید از گزینه Settings در بالای کادر Color Settings انتخاب کنید.

در درس های دیگر آموزش فتوشاپ cc نیز ما را همراهی کنید.

تنظیم رنگ در فتوشاپ

ترجمه شده در سایت خلایق
منبع:

photoshopessentials.com

مقالات پیشنهادی:

فتوشاپ cc – درس ۱: بارگیری عکس در ادوبی بریج

فتوشاپ cc – درس ۲: مدیریت تصاویر با ادوبی بریج

تنظیم رنگ در فتوشاپ ، آموزش فتوشاپ cc ، فتوشاپ cc ، فتوشاپ cs6 ، ادوبی فتوشاپ

اگر مطلب فوق به‌درد‌بخور است، با بقیه به اشتراک بگذارید تا از آن استفاده کنند:

مطالب مرتبط

Subscribe
اطلاع رسانی برای :
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها